Ο φίλος μου ο Ρίτσαρντ Φάυνμαν by tvxorissinora
Πώς είναι να είσαι φίλος με μια ιδιοφυΐα; Στη σκηνή του συνεδρίου ΤEDxCaltech, ο διάσημος φυσικός Λέοναρντ Σάσκιντ αφηγείται μερικές ιστορίες από τη σχέση του με τον θρυλικό Ρίτσαρντ Φάυνμαν, και επικεντρώνεται στην αντισυμβατική προσέγγισή του σε προβλήματα σημαντικά... και μη.
Βραβευμένος με Νόμπελ Φυσικής το 1965 για τη δουλειά του πάνω στην κβαντική ηλεκτροδυναμική (Quantum Electo-Dynamics), τη θεωρία της φυσικής που αποτελεί τη βάση εξήγησης όλων των φυσικών φαινομένων πλην της βαρύτητας και των πυρηνικών δυνάμεων, ο Ρίτσαρντ Φάυνμαν (Richard Feynman) ήταν μια πολύπτυχη, μαγευτική προσωπικότητα, που άγγιξε πολλούς τομείς της επιστημονικής δημιουργίας, της τέχνης και της κοινωνίας. Ένας άνθρωπος που στάθηκε γενναίος απέναντι στη ζωή, στην επιστήμη, την τέχνη και τις γυναίκες. Γενναίος απέναντι στην εξουσία και απέναντι στον θάνατο.
«Η γοητεία του Feynman», συνοψίζει ο καθηγητής Φυσικής του πανεπιστημίου Κρήτης Πέτρος Δήτσας, «έγκειται στο ότι ενσάρκωνε σε ένα εκρηκτικό σύνολο ποιότητες που σπάνια συνυπάρχουν. Λάτρης της φύσης και της ζωής και ταυτόχρονα σαρκαστής του ρομαντικού πνεύματος, μεγαλοφυής διαισθητικός και ταυτόχρονα ακούραστος ελεγκτής της λεπτομέρειας, δημιουργικός χρήστης των μαθηματικών και ταυτόχρονα αντιφορμαλιστής, φόβητρο, για την τσουχτερή κριτική του, των ερευνητών και των κάθε είδους ισχυρών, κι όμως προσιτός στους φοιτητές και τους απλούς ανθρώπους, ερασιτέχνης κατασκευαστής υπολογιστών και ταυτόχρονα ντραμίστας και ζωγράφος».
Ο Λέοναρντ Σάσκιντ (Leonard Susskind) είναι, επίσης, μια ξεχωριστή περίπτωση επιστήμονα και δασκάλου. Προικισμένο παιδί από φτωχή οικογένεια έπιασε δουλειά στα δεκαέξι του, στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης, βοηθώντας τον πατέρα του ως υδραυλικός. Ήρωας της παιδικής του ηλικίας, εκείνος, του έμαθε όλα όσα γνώριζε για τη χρήση μηχανικών αντικειμένων. «Μια συνηθισμένη μέρα, από αυτές που δουλεύαμε μαζί», διηγείται ο Σάσκιντ, «βρέθηκα πρόσωπο με πρόσωπο μαζί του, κάτω από μερικούς σωλήνες. Ξαφνικά, του είπα ότι θέλω να γίνω φυσικός. "Δηλαδή, θέλεις να γίνεις μηχανικός;" με ρώτησε. "Όχι μηχανικός. Φυσικός. Ξέρεις, όπως ο Αϊνστάιν..." Τότε εκείνος άφησε κάτω τα εργαλεία και με κοίταξε. Μετά από μια μικρή παύση, μου είπε αργά και με στόμφο: "Δεν θα γίνεις μηχανικός... θα γίνεις Αϊνστάιν!"».
Ο Λέοναρντ Σάσκιντ πράγματι μπήκε σε ένα πρόγραμμα για χαρισματικούς μαθητές εκμεταλλευόμενος ένα προοδευτικό σύστημα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, για να ακολουθήσει μια επιτυχημένη ακαδημαϊκή καριέρα στη θεωρητική φυσική. Θεωρείται ένας από τους πρώτους εμπνευστές των βασικών αρχών της θεωρίας χορδών, μιας από τις πιο δημοφιλείς υποψήφιες θεωρίες για ενοποίηση των δυνάμεων της φύσης, ενώ έχει αναγνωρισμένη συμβολή στη φυσική στοιχειωδών σωματιδίων και άλλους τομείς.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε από το κανάλι του πανεπιστημίου Stanford στο youtube τις διαλέξεις του Leonard Susskind πάνω στους βασικότερους τομείς της σύγχρονης φυσικής. (κοσμολογία, κβαντική μηχανική, ειδική και γενική θεωρία της σχετικότητας, κτλ. - αναλυτικά εδώ)
Πηγή: http://www.tvxs.gr/node/89102
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου